Happy New Year ~~ Selamat Tahun Baru ~~ Selamat Tinggal 2OO2

Selama enam hari hati ku diselimuti resah dan gundah gulana. Selama itu mental ku di hantui kenangan-kenangan dahulu. Selama berkejar mencapai gambaran memori yang disingkap dari pintu ingatan. Selama bersedih dan makin mengenang bibit-bibit kerinduan.

Ya Allah.. Beri lah kekuatan hati ku ini.. Ya Allah.. Campakkan semangat yang aku sendiri tidak terdaya seumur hidupku mempasak tenaga kaki ku untuk berdiri. Ya Allah.. Dalam daya langkahan harian ku masih lagi tidak bisa aku menghitung dari mana-kah kuasa ajaib yang membenarkan setiap fungsi dan kondisi anggota ku berlakuan di setiap hari. Hanya MU ya Allah.

Ya Allah.. Hanya Engkau Maha Kaya dengan segala-galanya.. Qudratmu yang melimpah ruah dan sentiasa menyayangi hambaMu.. Hanya Engkau Maha Penyayang.. Sekalipun hambaMU sering didusta dan mendustai, terlanjur dan tercicir, Namum atas kuasa Rabb ! Maha Pemimpin.. Maha Pemberi Hidayah.. Engkau terus mencampakkan Kudarat kasih sayang Mu kepada hamba Mu..

Ya Allah.. Engkau Maha Rahmat.. Sejauh memandang lautan masih jauh Rahmat MU yang tidak di sedari oleh hamba Mu ini Ya Rabb ! Maha Kaya dan Bijak sana.. Ketika hambaMU kian cuai dialir ombak nan berlalu menjadi buihan celaka.. Enkau ya Rabb! masih mulia dengan keRahmatan mu Ya Rabb!.. Duri-duri hiasan dunia masih memukau hamba-hambaMU ini, membenak keImanan dan menusuk keSedaran dan mencemuh keMakrufan dan mendaulatkan Kemungkaran.. Namum Engkau Ya Rabb! Masih punya sifat seMulia-Mulia sifat al-Rahman nal-Rahim.. Ya Rabb!!

Ampunkan dosa-dosa hambaMu yang kerdil serta hina ini Ya Rabb! cucikan dengan Rahman n Rahim Mu Ya Rabb! Sekalipun aku tetap tidak layak untuk menempah dan mengkhayalkan SyurgaMU.. Ya Rabb!! Begitu siksa panah Neraka Mu .. Tetap tubuh yang lesu ini tidak dapat menanggungnya Ya Rabb!..

-Di Ambang kudarat badan semakin lusuh-

“Menyorot Arah”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: