~Dah seminggukan kita tahun baru.. D’tengah-tengah bebudak al-Azhar bertungkus lumus menduduki exam, aku plak sibuk dengan dunia-dunia aku.. Ya la. aku pun ada exam gak, anyway aku start exam 14 januari ni.. Hope semua sukses la.. Sempat gak aku bikin satu puisi untuk diri aku sendiri.. Sambil-sambil menelaah buku Tauhid dan Lughah Arabiah terbaca satu syair Arab mengenai keperibadian diri bila mana terdetik jam 12 tengah malam.. Kurang arif sangat aku nak fahami syair-syair terserbut.

~Sambil tu tercetus lak nak bikin sajak.. Alhamdulillah siap gak.. entah la.. cam ne.. semuanya atas dasar emigine aku dari harian aku dan kehidupan aku dahulu dan seterusnya.. Pinjam plak kata-kata ujang kot :Hidup Mesti Terus..

~Papa and Mama aku call semalam; Diorg baru tahu aku demam.. Alhamdulillah dan sembuh 3 hari lepas.. Diorang pun demam kat kampung sana.. Mmg dua jiwa takkan dapat dipisahkan.. Alhamdulillah terubat rindu dan tercapai restu untuk aku nak exam ni… Hope nkorang pun sama-sama doakan kejayaan kitaorg semua..

Reformasi Di Tahun Baru

Telah meninggalkan memori

Setiap detik Disember hingga januari

Senyum ketawa dan duka lara

semua bukan lagi rahsia

Tahun Baru

Bukan tiba akhir di situ

Melakar sinaran hidup dimuka

Selagi nyawa masih bernama

Untuk penyelesaian kian tiba

Kenang bersama waktu

Dari menoleh sejarah dahulu

Kepincangan dan kebobrokan

Denyut ngeri ketika bolos Iman

Tidak melemahkan semangat juang

Cita-cita bersama impian

Tahun baru

Revolusi dan reformasi

Langkah berhijrah

Di tahun mashiah

Tidak salah dan tidak goyah

Asal jangan Iman terus merekah

Dari kegelapan laknatullah

Tahun baru

Mula mengorak usah mengalah

“Yang lepas biarkan lepas”

Cermin-lah al-Quran dan al-Sunnah

Buat pedoman hidup lebih bemarwah

Berganding terus dengan gagah

Paksi dan inflasi diri dari Syahwah

Segala usaha keranaMU ya Allah

“Menyorot Arah”

Cairo Egypt

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: