~La sYarqiah wa La Gharbiah…. La Syarqiah Wa La Gharbiah… La Syarqiah Wa La Gharbiah… Islamiah ! Islamiah! IslamiaH !

~Wa Nahnu Ma’a FalasTin …..Wa Nahnu Ma’a Falastin.. La Gharibiah Wa La Syaqiah.. IraQiyin Ma’ana.. IraQiyin Ma’an.. La Syarqiah Wa La Gharbiah.. Islamiah ! Islamiah !

Begitu bersemangat sekeli pemuda-pemuda (Syabab) al-Azhar-Cairo berdemonstrasi di kawasan kuliah.

-Kelmarin sempat aku menziarahi Kuliah al-Azhar Cairo… Setibanya aku di perkarangan kuliah al-Azhar … Berlaku perhimpunan kepaduan gandingan pemuda-pemuda Islam melaungkan bantahan serangan ke atas Iraq dan pembelaan Palestin.

~(La Syarqiah) Tidak memihak kepada Timur (Wa La Gharbiah) Tidak pula pihak Barat (Islamiah! Islamiah !) Islam ! Islam ..

~Begitulah suara-suara nyaring bergema di kawasan kuliah yang sibuk dengan kependudukan yang lalu lalang di hadapannya.

~(Nahnu ma’a Falastin) Kami bersama masyarakat Palestin (Iraqiyin ma’na) Juga Masyarakat Iraq bersama kami… (La Gharbiah wa la syarqiah) Tidak memihak Barat dan tidak pula bpihak kepada timur… (Islamiah ! Islamiah !) Islam ! Islam !

Di ulangi beberapa kali dengan di ketuai oleh seorang student al-Azhar yang kurus, putih dan mempunyai misai yang sedikit..

~Kaget aku berdiri yang di kelilingi pemuda-pemuda Arab yang bersalutkan serban putih hitam di badan… Simbol pembelaan Palestin.. Mata ku terpaku melihat begitu bersemangat sekali mereka memperjuangkan hak-hak mereka sekalipun tidak mampu berpenderitaan bersama-sama masyarakat Palestin.. Ini lah perjuangan mereka…

Di samping itu, beberapa barisan polis pencegah rusuhan mula mengorak langkah tugasannnya menenangkan keadaan di kawasan kuliah … Tidak sempat mereka berarak keluar dari kuliah, polis lebih dahulu menyekat pintu keluar kuliah supaya situasi tersebut tidak kronik… Alhamdulillah segala nya terkawal hanya di perkarangan kuliah…

Imtihan -Walaupun student di sini tgh sibuk mengulang kaji mata pelajaran… dan kejadian tersebut boleh dilakarkan seblm mana pelajar-pelajar akan menduduki peperiksaan.. Namun, atas keprihatinan mereka terhadap mangsa-mangsa keganasan musuh.. dan perkembangan politik dunia dengan kepincangan berdasarkan umat Islam, tidak pernah diabaikan oleh mereka.. Ini lah Pemuda-pemuda Islam..

Kagum -Sejauh mana pandangan dan pengalaman hidup aku.. di Malaysia.. walaupun demonstrasi tetap wujud..akan tetapi perbandingan yang dapat aku rasai tetap tidak dapat disamakan dengan situasi yang wujud di sini. Itu lah.. janji dan hadith yang pernah di ceritakan oleh Nabi Muhammad s.a.w. Pemuda yang penuh keberanian dan Pemuda yang tetap keimanan dari golongan Arab.

Konflik -Namun ada yang mempertikaikan kaedah demonstrasi. Tiada manfaat, tidak formal, membawa kehuru-haraan, tidak relevan…. Ya mmg benar kalau tidak kepada tujuan sebenar dan memang menyalahi suasana kemasyarakatan tempatan. Dasar inilah kedah Demonstrasi yang wujud d’negara kita dan pengalaman di sini berbeza..

-Semoga Islam sentiasa Terbela-

“Menyorot Arah”

Cairo, Egypt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: