Semalam baru saja sampai dari Damanhour . Balik kampung sekejap ziarah kawan-kawan. Lama sangat tak jumpa x-housemate kat Damanhour tu. Kebetulan sambil ambil kitab. Dah dekat exam tapi baru nak ambil. Duduk Damanhour sehari sahaja. Tak mampu duk lama sebab teringat dek kamar ‘berantu’ aku kat Cairo.

Kebetulan masa aku balik kelmarin, DPM (Dewan Perwakilan Mahasiswa) ada buat majlis ‘Ijtimak Ghaira ‘Adi’(sidang tergempar) buat kali ke 2 bagi tahun ini. Kalau sebelum ini dibuat secara besar-besaran di Cairo. Tapi kali ini buat ‘private’ sket. Barangkali dah nak dekat exam. Yang Negeri buat sendiri, Dpm pun buat sendiri. Masing-masing buat berlainan masa.

Kalau yang pertama (2003) kali hari tu, diorg buat kerana nak mohon tambah kemudahan ‘student’ sini dengan pihak Mesir. Terutama pasal permintaan urusan menunaikan Haji. Sebab baru-baru ini, selepas pihak Mesir buat ‘undang-undang baru’, urusan menunaikan Haji susah sket. Banyak la pe’el diorg. Orang nak buat kerja baik pun buat susah-susah. Keselamatan agaknya, ataupun ada ‘sumthin’ yang diorang nak bendungkan. Aku rasakan pasal -last 2002 tempoh hari sibuk pasal teroriskan.- ni la.

Macam duk jadi kat ‘student’ Yemen. Balik je dari pergi Haji kena tangkap. Katanya bergiat dalam ‘alQaeda’. Di tuduh teroris. Yang tak bersalah disalahkan. Dunia, dunia. Nasib baik lepas proses diplomasi antara Malaysia dan Yemen, selamat juga budak-budak tu. Tapi sempat gak la merasa dalam pintu besi Arab. Kawan aku sowang APIT tu pun kena skali. Sekarang dia dah tak boleh masuk Yemen lagi. Belajar sini jek.

Itu kat Yaman. Di sini pula tak tahu sebab apa dan kenapa. Macam hari tu, ketat sikit je. Tak la sampai tergendala terus. Tapi ada juga yang mohon tak boleh pergi. Susah nak jangka politik diorg. Arab kan. Lagipun rezeki takdak. Sabar je la. Susah Arab ni, macam la diorang ni yang ter’best. (Kutuk.. jangan tak kutuk..)

-Yang ni plak kali ke dua. Nak bincang pasal kemasukan ahli tempatan dalam organis student Malaysia Mesir. Sibuk sana sini orang dah jadikan bahan bualan. PMRAM akan dicabuli kesucian melayu. Orang Arab kena join PMRAM juga. Itu masalahnya. Susah nak terima. PMRAM (Persatuan Melayu Republik Arab Mesir). Agaknya kalau jadi syarat ini, PMRAM kena tukar PUMRAM (Persatuan Umum Republik Arab Mesir). Tu agaknya saja, sebab kelmarin aku tak boleh nak masuk persidangan tu. Terpaksa balik ke Cairo. Ada janji dengan kawan aku. (harap diorang selesaikan kes ini)

Bila aku pikir-pikir balik. Kenapa jadi cam ni? entah jawapan tepat tak boleh nak bagi. Tapi sebelum ini pun aku ada dengar desas-desus dari banyak pihak. Ada yang pendek akalnya kata,”ini sebab kedutaan Malaysia yang suruh”. Tak boleh plak aku nak terima suara-suara kosong ni. Sebab satu, emosi. Ke dua, orang yang cakap pun bukan jenis komitmen dengan sekeliling. Hanya sarpot dari mulut orang tanpa kaji dulu. Susah, susah. Nama dah student, tapi masih membabi buta.

Ada juga yang kata, sebab nak jaga keselamatan ‘student’ sini secara menyeluruh. Kerna perkara ini diarahkan selepas saja jatuhnya kerajaan Saddam. Kawalan secara menyeluruh kepada seluruh Organisasi yang ada di bumi Mesir. Yang berdaftar atau pun tidak akan dipantau dan diberi wakil-wakil kerajaan. Demi keselamatan.

Namun aku tak pasti yang mana satu. Tapi berdasarkan rujukan perkara-perkara yang berlaku, aku hanya boleh beri respon disebabkan sistem penyelenggaraan keselamatan seluruh Mesir. Lepas ucapan Presiden Hosni Mubarak yang lepas. (rujuk Mideast Lepas Perang).

Insya-Allah esok nak gi jumpa hj wan. Secara perincinya dia tahu. Aku ni kalau bab persatuan bukannya arif mana. Dah la tak arif, malas nak aktif plak tu. Buat secara individu je. Kalau diorang nak tenaga, sarpot juga la. Nak total aktif tu susah sket. Lagipun kalau aku tak join ngan diorang bukan cacat pun. Kalay aku join makin tegang lagi ada la. Lagi satu sapa la nak tengok orang jenis aku ni. Happy gudlucky. Takde ciri-ciri langsung bagi diorang. Yang pasti, aku kenal dan tahu cara aku. Aku akan hidup ngan cara aku.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: