Dalam Rumah

“Bengap sangat otak ni. Stadi pun tak masuk. Kenapa susah sangat nak faham hah!!!”. Duduk dalam rumah rasa gelisah. Ke hulur ke hilir melihat setiap posisi kelengkapan rumah ‘buruk’. Hanya rumah singgahan ketika ‘kitaorang’ dalam lagi musafir. Tidak semewah rumah di kampung. Tidak semewah rumah siswa yang lain. Rumah ala-ala hostel RM 3.oo yang selalu kita lepak time kat Malaysia dulu. Pernah dulu terpaksa sewa hostel kerana nak tengok bola sepak. Parent suh balik asrama, lencong ke hostel dulu. Tak nak lepaskan peluang nonton bola sepak ‘live’ di stadium, kami sewa-lah hostel RM 3.00 tu. Hostel dulu sebiji cam sekarang. Televisyen tak ada, mesin basuh tak ada, telefon tak ada. Apa yang ada? Radio, pakaian-baju, dapur gas, gas -cukup untuk ‘senang’ time bujang ini.

Bilik aku pula, sejak dah nak masuk ‘summer’ ni cam memberontak. Nak kipas la, econ la. Banyak songeng. Kalau sebelum ni. “Kaulah segala-galanya. Kau-lah sumber ilhamku. Kau-lah tempat ku berteduh dan berpayung. Sambil kau-lah pencorak minda hidupku.” Tapi sekarang dah nampak ‘belang’ dia. Sana sini serba tak kena. Bila time terdesak macam ni banyak la perangai pula. Habis nak tuntut kemahuan dia. Segalanya seolah mengungkit. Nak kan pembalasan. Nak kepada kesenangan. Tidak mahu pada kesusahan. Susah sikit dah nak jadi cam ‘sial’. Malas la nak layan karenah ni.

Mungkin aku perlukan sedikit ketenangan. Dahlah panas. Luar dan dalam semuanya panas. Matahari plak sedia maklum. Memang sifat dia panas. Angin plak, sepatutnya bersifat sejuk. Terpengaruh dengan matahari agaknya. Bila dah semuanya panas, air pun boleh kering. Habis tubuh badan aku kena hisap air. Kering. Panas. Hot. Mind pun panas. Stadi tak boleh nak tumpu. Kiri-kanan, atas-bawah semuanya distrubed bahang yang panas. Mana tahan kalau camni. Kekadang sengaja pujuk panas tu dengan air. Tak cukup air botol air wudhuk. Alhamdulillah rileks la kejap. Bila dah nak cool sket, datang pulak. Masalah apa ni?

Pikir punya pikir -keluar rumah je la. Lepak-lepak rumah member. “Isyk, ganggu diorg la plak? Diorang pun nak stadi gak”. “Pergi Muhandisin? Best gak. Lepak rumah Anon. Dia tak exam”. -Tak lengah dah. Jam 5 petang keluar rumah sorang. Bawa buku set (Konon nak stadi sana la). Kemas-kemas bertolak. Tak sempat keluar rumah, Sofie balik dari exam, (last paper -merdeka la dia). “Ah nak pi mana?”. Aku pun cakap la dah boring duk dalam rumah. Otak tak berkembang. Jadi sendat cam dah tersumbat dengan batang balak. “Ah elok la, aku nak pi juga. Tapi kita singgah umah aku dulu la.” Rumah dia kat Ghamrah. Dekat dengan Ramsis. Aku pun setuju. Choas!

Luar Rumah

Dari H10 ke h7 ke Ghamrah. Kebetulan, tak sempat kami nak pergi rumah (Anon) -dia dah ada kat rumah Sofie. “eh.. Izaiyak ya Bashar. Gai minnin ba’ah? Ta3asyai’ wala Lissa? Izaiya habibak? Quaisy? Lah.. Feen hiyya.” Banyak la soklan yang terkeluar time tuh. Kami pun gelak ketawa. Memang kalau kitorang dah bertemu cakap Arab style membunuh. Soklan pun mesti membunuh. At least ada yang jawab atau tanya. “Ya Muarras!! Ya khawaal!! Feen Himar bita’ak? Lah Habibak feen dilwakti? Tahrab ‘annak?? Leih ba’ah? Lah.. eidah.. eidah ya walad.. eidah ya muhandis?.” Muhahaha.. Ada yang kutuk ada yang memuji sampai bertangkai-tangkai. “Allah ya khaliq. Allahumma barik fik. Allahuma astur ya Rabb. Tislam ‘edak. Allahumma Nawwir alaik.” Dan macam lagi. Hehe. Maybe bila nkorang baca ni tak paham. Ada juga member2 lain tak hirau mana bila kitaorg bley cakap. Tak le serius sangat cakap arab. Cam aku cakap tadi. Bahasa Arab membunuh.

Lepak situ dalam sejam dua baru ‘gerak’ pergi Muhandisin. Sebelum ke Muhandisin singgah sekejap di Atabah. Entah la diorang nak beli apa. Aku pun terlupa tanya. Tapi malam tu bley la jamu mata miang ni(cam bandar NewYork -tak pernah sampai pun). “Duk kelih sana sini. Lakhai tergugat juga”(Versi Qlate). Hahhaha. Hampes betul la bila keluar ni. Nkorang bukan tak tahu Arab. Arab la. Arab. Cun beb. Tapi nasib baik still jaga title. Erm.. Kena jaga la. Biar diorang tengok kita tak ‘smart’ mana (nisbah diorang la). Janji kredebeliti kita orang Asia tak tercemar. Tak secocok dengan perwatakkan yang diorang bawa. “Seksi n seksa eih.” Tapi bila pikir balik. Arab, melambangkan budaya Islam. Memang nkorang pun anggap camni. Sebelum aku ke tanah Arab dulu pun terpikir dan cuba imegin kebudayaan Arab. Islamik culture. Penuh dengan nilai-nilai Islam. Di hiasi warna-warni dunia Islam dan sebagai teladan n contoh untuk negara kita. Ermm.. tapi bila sampai sini baru ‘dia’ tau!!!. Firaun dan Musa a.s kan famous kat sini. Mana kita nak? pilih saja. Semua ada. Jelasnya sekarang -pasca modernisasi. Dah tercemar dengan camar-camar dari Barat.. Look at the European Style. We Follow-up to designing culture, people n all of life. D’seem contry we must forget to sample of our life. “Habis siapa yang nak dipersalahkan. Takkan Barat pulak yang jadi pesalah dalam soal ni?” Asia lagi best. Actually d’Malaysian people’s.

Ah! Biarkan diorang. Lantak dia la. Masyarakat dia. Buat apa nak jaga tepi kain orang. Kekadang sedih juga, kenapa orang cam aku ni tidak mampu. Kalau dah tak mampu, lebih baik jadi orang biasa saja. Tak payah susah-susah pikir pasal semua ini. Bila dah pikir tak boleh nak buat pulak. Kosong. Zero. Hampes. Dan macam-macam lagi boleh letakkan status aku. Belajar tak boleh nak manfaat. Tapi, di samping ada sifat kesedaran ni. Aku takkan lepaskan peluang untuk cuba. Cuba. I’ll try. “U can do it”. Dont be higher.

Muhandisin

Sampai rumah Anon jam 1.oo am. Tak letih, cuma lapar. before sampai rumah tadi dah belikan ‘Firakh MAshwi’ (Ayam Bakar), Sardin dalam Tin, Roti n susu. Masak nasi -rice cooker buat hal. hampes. Mentah. Tapi lapar sangat ‘tibai’ juga la. Buat sardin masak kari. Cicah dengan roti n sebagai kuah dengan nasi. Aku sorang je yang makan nasi. Diorang (Anon, Sofie) ni tak nak. Makan cicah dengan roti jek.

Kepala rasa sakit sangat. Sekali lagi nak stadi tak boleh. Rilek’s kejap azan subuh dah berkumandang. Pagi-pagi cam ni sepatutnya jadi segar. “Takkan dekat exam nak demam lagi?” Risau betul aku. Selalu macam ni la. Elok bila time change musim ada la yang tak kena. Demam la, sakit-sakit badan la, loya la. Dah la nak exam. Adus. Hope tak jadi la bende-bende ni semua. Nak cool, rilek’s, nak free otak sket -stadi beb. Semuanya main otak, aku nak menjadi thinker, minder, sub-memori, hard disk, propesor, bla, bla, bla,.. Semua berkait dengan ‘akal’. Kena rilek’s.

Back To Malaysia

Entry yang lepas aku nak cerita, kenapa aku tolak perlawaan parent aku. Aku nak bagi alasan yang best pun belum tentu diorang akan terima. So, aku tak tahu macam mana nak explain kat diorang… Masih dalam berfikir.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: