Title in d’title.

Berlalu Tanpa Suara Hanya Tulisan jek

Kawan&Senja

Kelmarin

Senja menjengah. Galak berahi sebelum malam

Dia datang. Menerjah keriuhan hidup ini

Aku di antara alam siang dan malam

Membuah kerinduan suara-suara mu

Kuntum senyum mu

Di pinggir sana sekelompok teman bersama mu

Aku tahu

Kau persis ‘chipsmore’

Persis lagu untuk penghibur

Persis ratu untuk penglipur

Memberi hujan tika dilanda kontang

Tapi, kenapa buat seketika sahaja?

Senja kini dia masih menyepi

Dari serpihan kota ini

Aku tahu

Kau seorang yang tanpa duka lara

Tapi, diri mu seorang senja

Senja yang mencari cinta

11.07.03

Cairo

—————————

Budak Hitam

Sangka ku dahulu

Ada dahan yang belok ingin patah

Hampir tersembam menghidu tanah

Tapi masih berakar ia berpaut

Wah! Kau seorang buta

Sebal mencabar dunia

Ataupun bisu sehingga kau tak pernah sedu

Walaupun pernah tertipu. Kau masih menongkah bala’ dan celaka

Sungguh kau budak hitam

Gerimis tidak bermakna mengundang kelam

Aku terfikir. Kaki berjalan. Tangan tergoyang

Ada suara menerjang paksa

Nafas ku. Langkah ku. Keringat ku

Bila kau tiada bersama senja

Tapi, “hidup bagaikan roda”

Kini bersama fajar aku mengejar

Di cermin kaca aku menghitung usaha

13.07.03

Cairo

——————–

Teman menjadi kenangan

Detik masa. Dengkur teman. Sayup kotak suara di telinga

Menerajang kepala ku

Bocah cilik berkejaran di sini

Tika diam di malam ini

Dalam kamar aku terbenah

Lemas dari suara-suara itu

Tertimbus dari ngilai ketawa-ketawa mu

Kamu dan kalian di sini kita bersatu

Tiada lagi. Sepi dan sunyi

Melukis nostalgia di puisi hari ini

13.07.03

Cairo

———————-

Dah lama sangat aku tak menulis dalam layout ni. Hari ini pun kerna ada sebab aku kena online. Walaupun tubuh badan kurang sihat, demam agaknya. Tapi aku tetap kena masuk juga. Kebetulan tu aku nak update layout aku ini.

Diary hari ini -sejak kebelakangan ini aku memang tak ada masa untuk surfing internet. Sana sini sibuk. Dua tiga hari kelmarin ada program. Sebelum ini aku kena langsaikan satu tugas untuk ulasan seminar/perbentangan kertas kerja ‘Negara Islam’. Terpaksa aku kena cari paperwork tu. Padahal masa seminar hari tu aku tak sempat nak join sama. Aku tak di invite kot, sebab tu kelam kabut sket.

Oleh kerana nak kena wat ulasan tu aku kena cari paperwork tersebut. Tapi,yang sampai berita kat aku, dalam majlis tu tak ada paperwork. Aku pun heran macammana boleh takda paperwork sedangkan dalam tentetif kata ‘PERBENTANGAN’. Rupa-rupanya, time majlis hari tu ad-hoc bahagian urusan majlis tu tak sempat nak potostet p.work. So, tak ada perbentangan. Bcoz tak jadi perbentangan terjadi ceramah la plak. Isyk… ini masalahnya sekarang.

Pikir-pikir balik, student sini dah langgar AUKU kerajaan. Ah! Mungkin kerajaan pun ada atucara program macam ini. Tengok saja majlis-majlis sebelum ini. Aku pun pernah join dalam majlis diorang. Memang tidak dinafikan mereka antara yang bersekongkol dengan AUKU tersebut. Tapi sebagai manusia yang normal takkan la kerana mereka buat cam tu kita pun nak buat juga. Ini salah! Nak follow-up cam diorang gak ke? Isyk, tak best la cam ni. Tak ada ide lain ke? Apa gunanya nama mahasiswa kalau asyik meniru gaya orang jek. Amphes!

Lupakan la.. yang penting aku Non-Partisan. Kalau diorang nak terlibat lantak la. Kalau benar-benar diorang nak bersemangat kat sini. Biarkan la.. Aku akan tunggu dan lihat kat Malaysia nanti. Betul ke nak berjuang atau bersemangat tahi ayam jek. Biasa la.. darah anak muda ni. Kekadang semangat lebih tanpa guna akal. Atleast bila dah terkepit baru nak menyesal, baru nak himpun alasan-alasan untuk mempertahankan tohmahan-tohmahan orang ramai bila balik nanti. “erm.. kat sana dulu bukan main lagi. Balik Malaysia je senyap. Balik Malaysia jek baru nak ikut kerajaan. Yang teruk budak-budak sana juga. kenapa la tinggal tahi kat budak-budak sana? Kesian kat diorang”.

Hah!!Susah nak faham. Korang baca pun belum tentu paham. AKu pun malas nak formalkan penulisan ni. Buat ala kodar jek. Malas nak pikir panjang-panjang pasal ni. Biar aku hidup dengan dunia aku dah la. Aku ada teknik aku gak. Bukan bersahaja cam orang tak ada akal. Aku pun manusia normal. Aku nak gunakan otak aku secara benar. Tak mudah melihat orang lekeh jek. Just keep in touch kehidupan Mahasiswa/wi Timur Tengah yang lebih bergaya dalam perjuangan mereka. Lebih formal untuk dilihat bahawa mereka adalah benar dan orang lain yang salah.. Ah.. aku pun sama gak. Habis terpengaruh ngan diorang. Amphes tul!!!

Hari ni dah makan ubat sket. Tahan la sket. Kalau semalam, lakhai.. tak larat badan. Selesema, loya2 cam nak mengandung jek.. Ihik.. Telan ubat 2 biji tidur.. Alhamdulillah bangun segar sket. Bley la nak buat kerja yang bertimbun-timbun tak siap. ermmm,…

Esok nak kena pergi Aguoza. Ada urusan pasal nak buat buliten untuk group aku. Ermm.. satu hal lagi tak selesai.. masalah ini pun rumit gak. Nak buat majalah ke, buliten ke, risalah ke, cukup susah kat sini. Demokrasi tak ada. Aku yakin lepas aku buat ni mesti ada pihak yang marah. Mesti ada yang boikot. Tak pun akan ada buah mulut kata “Wujudnya persatuan baru kat Mesir” Haha.. entah la.. cepat sangat diorang ni menghukum. Macam sebelum ni gak. MMEINS-pun sama. Kata nak pecah-belahkan kesatuan mahasiswa/wi sini. Hampes tull la diorang ni. Sedangkan MMEINS tu hanyalah ‘Study Group’ budak-budak sini. Isyk.. ni buletin nak wat entah apa yang akan terjadi lepas ni..

Oka la.. takat ni dulu..bye…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: