OstradusTil

Tak Puas la

Hah…semalam lepas lepak sorang-sorang kat rumah. Nak ikut kelas pengajian ‘Syamael Muhammadiah’ -pengajian Hadith. Tahun lepas pernah khatam+dapat sanad. Alhamdulillah. Just nak tajdid balik. “Eih mana kitab aku ni? Takkan ada jerangkung yang amik kat rak ni?”

Nak jadi hal (akai jek), kitab tak ada. Bad mood aku nak join kelas pagi tu. “Ala nko gi dengar je la.” -Ada sorang housemate aku bagi cadangan. Kalau aku pergi saheh tertidur dalam majlis nanti. Takpe la. Aku amik trip petang je la. Sebelum Asar dah standby nak ke kelas. Singgah kejap kat kedai launch dulu. Makan apa yang patut n bergerak pergi ‘Komplek Haiyu Asyir’.

Sampai je penuh sampai ke bangunan luar. Guna tikar je. “Wah… Mujahadah sket belajar cam ni. Baru alami zaman klasik makbapak kita dulu. Pusing kanan dan pusing kiri, ada alternatif planing. “Naik umah apis lepak bilik dia best gak. emm lama gak tak lepak sana”.

Tak jadi masuk kelas petang tu. (Amphes!!!) Sesi malam aku nak masuk la. Tekad ni. Hahhah.. Time duk lepak kat situ, “tut.. tut… tut… ” -“Oi nko kat mana ni wan?” -“Ada kat komplek, pesal?” -“Aku nak amik buletin edisi Merdeka dan aku nak ajak nko pergi jumpa kawan-kawan baru meh dari Malaysia” -“Sape” -“Ala balik la dulu.. jam 8.00 malam aku sampai umah nko”. -“ok la.. wes jangan lupa bawa mineral sebutul”.

Tunggu je la. Abis solat maghrib rilek jek tunggu diorang. Sambil layang new song dari Audioslave -like stone. Perati sekeliling bilik aku cam reban ayam. (Tak sempat nak kemas dua tiga hari ni). Susun buku-buku yang baru sampai dari Malaysia, meja di kemaskan. Pakaian yang dah terpakai dilunggukkan dan spray sket bagi bau clear. Tak macam reban ayam sangat. Sekurang-kurangnya cam Istana ayam pun tak apa. Jangan jadi tempat ibu ayam dah la.. mUhahahha..

Suara burung berkicau pun berbunyi.. “Cittt… Cittt.. Citt…” (bell umah aku cam tu la bunyi). Hah.. pahabaq? Lama tak jumpa.. kami pun borak lebih kurang jek. “nih.. aku nak cakap kat nko…..

-(Esokkan kemudian)-

“hehhe.(malu2 jek).. Sile.Sile..” -Borak tak panjang sekodar jek. Dari jam 2 Tghari hingga jam sekarang tak abis2 lagi. Kebetulan member aku ajak OL aku ikut jek la. Time ni agaknya tak abis lagi diorang duk borak.

Kru-kru Malaysia Airlines lepak skali hari ni. Banyak la bertukar fikiran. Macam-macam cite yang kitaorang tak tahu diorang dah inform. Banyak mende yang dapat dikongsi dan dijadikan satu bahan ilmiah nanti. ermm.. Kawan-kawan ni rupa-rupanya member aku nak kenalkan.

Abg Man, Abg Nazim, Abg Lan, k.Su,k.Rafidah, K.Emy n bla bla bla.. banyak lagi. Esok dah nak fly balik Malaysia. Tak tahu nak jumpa atau tidak lepas ni. Hope lepas ni tak lost contact la.. Still in brother n sister.. Diorang ni friendly. No hal. Apa diorang cakap, “Janji rock!!” sambil tangan dipacukan pada kitaorang dengan diisyaratkan good!!. Ape la lebih nya gengsi aku ni.. Tah la. serunuk kot bley kenal2 ngan adik2 yang orientasi Agama kat sini.. Sambil senyum je aku melihat gelagak diorang.

Dah letih nak tulis……

Paichowan, Cairo

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: