kepalang

Alam Ria Cuti Sekolah

Semalam baru jek sampai dari Kota Tanta. Lepak sekejap di persinggahan Nuhas Street. Dah lama tak singgah sana. Alhamdulillah, terlaksana gak.

Wahhhh… Lepas ni nak kena plan banyak lagi harian hidup. Bila dah musim cuti ni, memang kita sendiri kena planingkan. Kalau tak macam-macam bleh jadi. Kebanyakkan cam tu la. Bila time cuti jek, dah takde keje nak buat ada yang berjiwa kacau. Nak kawin la, itu la, ini la.. Sebab itu la kena planing awal2 supaya tak terjerat dalam situasi kacau ni. hehhe

Buletin untuk group aku dah 2 bulan tangguh. Bila agaknya nak aktif balik. Aku pun dah lama tak gerakkan otak aku ni dalam misi mencari ilmu-ilmu yang perlu dibincangkan. Buhsan gak duk kering cam ni jek. Time exam hari tu pun banyak perkara yang perlu di rungkaikan dalam versi Bahasa Malaysia. Entah, boleh atau tidak aku realisasikan angan-angan ku tuh. Insya-Allah…

Yang paling bez sekali… pasal Tatasusila keperibadian Berdakwah. Kuliah aku lain sket dari kuliah-kuliah yang ada di tempat lain. Kalau subjek Dakwah; kebiasaan subjek ni banyak membincangkan ideologi para Pendakwah di era Revolusi, Reformasi. Antaranya Imam al-Gahazali, Jamaluddin al-Afghan, Sayid Mohd Redha, dan banyak lagi.. lupa nak sebut satu. Tapi kali ini lain; subjek ni kurang bincangkan pasal ideologi diorang time nak gerakkan Islam. Akan tetapi banyak menumpukan perihal Zatiah bagi seorang pendakwah. Lebih dekat lagi dalam bentuk Tasawwuf Islami dalam jiwa pendakwah.

Ini yang menariknya. Kalau sebelum ini, kita dapat lihat mana-mana istitusi ataupun individu yang mendokong perjuangan Islam banyak memikirkan; bagaimana, kemana, di mana untuk meningkatkan perjalanan Islam di muka bumi. Bukan kepada; kenapa dan mengapa perjalanan Islam tidak seagung di zaman kegemilangan Islam?

Oleh itu, perihal Zatiah individu atau kelompok amat penting, bahkan menjadi pangkal utama bagi setiap praktikal yang di bawa oleh pendokong. Sebagai contoh, antara lakaran sejarah yang lebih terkenal dengan jiwa Zatiah atau akhlak yang berintikan al-Quran. Kerana Zatiah Tahirah -Paling suci adalah Zatiah yang dimiliki oleh Rasullillah SAW. Begitu juga dengan para Khulafa’ al-Rasyidin dan golongan yang digelar Awael Muslimin.

Kalau manhaj yang dipegang oleh umat Islam sekarang berpaksikan al-Quran, tentu sekali perlu juga memahami Zatiah yang didokong oleh mereka seperti ini. Bukan bermula setelah di era yang umat Islam sudah dirundung malang.

Secara lebihnya, aku tidak boleh nak rungkaikan segalanya di sini. Tetapi, pengalaman aku, sudah ramai aku ketemu para pendokong yang berbangga dengan ideologi-ideologi milik selepas Islam itu gemilang. Bahkan, paling parah, mendewakan ideologi bukan milik kita umat Islam seperti Aristotle, Mahatma, Hellen dan paling modern dari barat, Selatan, utara dan Timur sendiri. Timur Tengah yang masih bercambah mereka yang khianat akalnya menentukan aliran Islam.

Masih banyak ingin aku bercerita. Mungkin episodnya akan berlangsung.. Insya-Allah

Advertisements

One Response to “kepalang”

  1. fairy_tale Says:

    salam. boleh tnaya tak, apa maksud zatiah sebenarnya?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: