passing Over2

Passing Over

Agaknya, sudah lama aku tidak berkerah ‘brain’ supaya aktif dalam perkara ‘Sahwah’. Setelah hari yang telah mencatatkan banyak peristiwa. Dari Jemapoh ke Macherstea, Kota Bharu ke Autria, Gorgiea ke Israel, Petaling Gagal ke S.Afrika, juga dari Ambon ke hamburg dan New York ke South of THailand.

Banyak lagi tragedi demi tragedi yang telah dikambus dalam diary para pemangsa. Untuk tempoh terdekat kini, jangan harap diari ini akan diangkat untuk dibentangkan dalam sesi peri-manusia dan untuk berjaya dalam konsep HAM.

Walaupun tempoh ujian pangkat untuk penulis sudah hampir, tapi entah alasan apakah yang paling kukuh supaya ujian, pelajaran, catat hidup dan segala hal mengenai diri ini; dapat seiring digenggam agar satu pun tidak cicir. Susah nak jangkaukan.

Kelmarin, satu fenomena yang sudutnya turut bangga walaupun dalam karenah sana sini, mampu mengemudikan majlis berprestij dunia sebagai susulan menentang aspek-aspek ganas. Terutama dalam Ucapan hari pembukaan The World Aconomic Forum’s di Jordan oleh Malik Abd al-Sani bahawa; kegagahan Ekonomi di setiap rantau tidak mampu menjamin masyarakat sekiramana sudut keadilan, persamanaan dan penghormatan antar sama lain tidak di tegakkan.

Begitu juga, dalam ucapan pembukaan majlis tersebut, beliau turut menyentuh perihal kemanusiaan di Afghanistan, Iraq dan Palestin terutamanya, dan kepincangan Israel; dalam konsep membangunkan ekonomi dunia terutama di rantau Arab yang kini turut ghairah dalam polemik siasah dan ekonomi.

Mungkin untuk sehari dua ini, dunia Arab akan tenggelam dengan desas-desus Forum tersebut dan untuk tempoh terdekat nanti, pusingan Liga Arab akan kembali menentukan peranan rantau Arab. Dengan respon media antarabangsa mengenai isu-isu di Iraq, Palestin dan pengaruh ‘Menentang Keganasan’, Liga Arab kembali bersiap sedia dalam medan suara-suara antara pertubuhan hak Asasi serantau.

$5^^^&$%&**&*()(*)$%%$#$%$#%^&*&_)_&^$#__$#@@#%%jm,)$#@

Sebenarnya aku nak tulis apa pun tak tahu, juz nak update blog ni. Sementara nak tinggal untuk xm akan datang. Huh.. Exam aku 23 ni. Nkorang doa la deh..

%&*89-07978^%^#$$%#%#_+()(%$@#@)(__++*%^%##@$&*())&^$$#$#

Selama sebulan otak ni tak cuba berfungsi dalam hal kemanusiaan, sebenarnya rutin dan otak menjalankan proses macam biasa. Cumanya tak tahu label manakah yang perlu di ketogeri brain ni tiap-tiap hari; prograsif atau agrasif?

Tetapi, ketika senstiviti masyarakat Islam di rantau Arab terguris sejak 1948 dengan tragedi Palestin-Israel, dan Tragedi Afghan, Iraq lewat 1999 dan 2003, Chehnya, dan lain-lain tempat, masyarakat Melayu kita mungkin dan kebarangkalian hanya sebahagian sahaja yang tersentuh dengan aksi penyembelihan Ambon, Posa dan di rantau Indonesia.

Tidak jauh juga, ketika umah Islam meriah menyambut Maulid al-Rasul, gempar pula kejadian pinggir jiran Melayu. Juga bangsa Melayu yang tinggal di Selatan Thailand.

$6^^&*^&()_)(_((%^$$#@))_*%^#@#@*()__&$#@!^&(H^#%#$&V*V!^

Aduszzz.. Tetiba je sakit perutt.. Hemmmm

Advertisements

One Response to “passing Over2”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: