"Real Hand Mision"

..Huhh..susah nak paham ngan manusia ni. Memang benar la, teks al-Quran yang banyak memupuk akhlak manusia supaya lebih relevan dan beradab dalam hidup.

Hidup di Jahiliah-kuno, manusia mampu menyesatkan pikiran dengan praktikal membunuh anak, kawin-suka-banyak, tak respek wanita, harta dibolot walaupun usaha bersama dan macam-macam. Namun, Islam datang buat manusia aman, segala terbela, sama rata dan lengkapklah Agama Muhamad.

Namun, dalam aman gitupun, ada manusia yang busuk hati. Sesat akal dan sesat hidayah. Mereka adalah musuh Muhamad. Kekal hati dan akal mereka untuk sesatkan manusia. Justeru; al-Quran tak kesampingkan gambaran siksa-siksa di akhirat nanti, untuk diteladankan kepada manusia bagi kaum-kaum seperti ini.

Terkadang manusia keliru nak tasybih dan iktibarkan segala gambaran dan episod yang dilakarkan dalam teks Suci. Persoalan yang timbul sebagaimana kelirunya dengan Mukjizat al-Quran yang banyak hikmahnya dan kerumitan dalam hidayahnya. Sebagaimana rumitnya Mukjizat, respon kaum musyrikin dalam teks 3:alHijri menjawab kekeliruan manusia.

Kini Jahiliah-Moden| mula pertikai. “Tidak sama dengan perkara sedemikian, kerana segalanya kepada kaum Kafir. Bukan kita sesama Islam”..”Tapi mereka dah macam Kafir”.. “Perangai cam kafir”.. “Tapi, mereka akidah yang sama”.. Lalu; manusia semakin keliru untuk memisahkan antara sifat kaum Kafir(Musyrikin) dan sifat kaum Muslim(Mukminin), tanpa menganalisi makna kaum(munafiqin).

Walaupun kekeliruan yang timbul, seluruh manusia tetap berusaha untuk riaksi tanggungjawab mereka. Kerana teks suci yang tersohor diutamakan seperti menyuruh dalam gerak menegah Mungkar dan seru Makruf adalah nilai terpenting dalam membina akhlak manusia…

Namun, Mukjizat dalam balaghah dan seruan An-Nida’ ke arah kebaikkan dan tegah kemungkar makin tidak difahami. Adakah bermula Tegah Kemungkaran? atau bermulanya Ajak kebaikkan?. Sehinggakan segala hal tidak diimbangi mengikut Qawaed yang ditetapkan oleh para Ulama’ terdahulu.

Perkara kecil sebegini mungkin tidak mahu dihebahkan. Seperti mana Tasmiah dalam perlaksanaan amat sukar dibetulkan dalam gerak kerja manusia. Kerana Tasmiah akan membina kepincangan akhlak dan hati manusia. Sekalipun ada pendapat dari pihak supaya banyak dalam Salawat kepada Muhammad. Kerana dialah punca hidup kita dan dialah asal pembina bagi kita.

Namun, yang pasti. Sekalipun gerak kerja terpaksa serupa dalam Qias-Qias kemungkaran seperti teks 144 al-Baqarah, namun jaminan tidak akan wujud melainkan hanya dengan cara dan bias-bias kuasa Iman ditanam dalam Qawaed yang wujud.

Untuk membenarkan aliran kita yang benar; analasis Hadith dari pecahan 73 golongan masih lagi diistinbath oleh pakar-pakar Agama. Kerana natijah yang kita peroleh adalah 2 Mukjizat utama bagi Umat Islam tidak mampu difahami manusia melainkan kepada mereka yang dipilih dan senaraikan sebagai WaliyuLLah.

Kerana: Allah tidak akan memberi Hidayat kepada yang kamu sukai, akan tetapi diberi hidayat kepada sesiapa yang dikehendaki. Sekali pun Abu Talib yang menjaga dan bela zahir hidup Muhamad.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: