"Usul Oh Usul" -"Hidup Bersama"

Adozzzz!!! Selesai satu bab! Memang kelmarin ni, soldOut la stady. Rasa Tobat jek. Dah la subjek gile Bangkong susah. Nak susun satu persatu point-point Usul+Kaedah bukan main senang. Dah la susun satu, nak paham teori Kaedah pun belum tentu dapat guna.

Usul Feqh, memang berhantu la subjek ni. Kalau ikut pengalaman senior, memang diaorang ni paling Fobia kalau kena repeat balik subjek ni. Minta-minta la bleh lulus. Lulus pun jadi la. Kalau ikut hati… Score jek.. Tapi,..”Lulus pun Ok jek”.

Tengok year la. Bagi aku, Tahun ni kena research bab Kaedah Mujmal =Kecantikan. Entah nak istilah macamana. Mengikut Definasi; Iaitu lafaz (dalil) yang tidak jelas dan berkehendak kepada penerangan.

Definasi yang Prof aku bagi; “Lafaz (dalil) yang terselindung petunjuknya yang berkehendak kepada zat dalil, bahkan dirujuk melalui syariat (al-Quran+alSunnah) kemudian berijtihad.”

Entahlah,, pening juga kalo nak bercerita. Contohnya dalil-dalil al-Quran yang tidak jelas maksudnya. Jadi di sini, bukan bermaksud kepincangan al-Quran sepertimana tuduhan-tuduhan pihak musuh bahawa al-Quran tidak lengkap dan tidak mempengaruhi semua aspek hidup.

Justeru, antara bab Mujmal, Bayan, Nasakh, sumber Sunnah, Ijmak adalah tajuk-tajuk besar dalam pengajian aku sesi ini. Kalau nak ulas Mujmal saja pun dah dua/tiga kitab nak kena rujuk.

Konklusinya; segala apa yang aku cite sume tu, Kajian sandaran sumber utama umat Islam. Iaitu, pengajian asas menganalisa dalil-dalil yang disabitkan bagi pengambilan hukum dari al-Quran dan al-Sunnah dalam Qawaed Usul Feqh.

————————–

Hidup Bersama

Tak tahu natey apa nak tulih sebenar ni. Natey??!! Kasar betul bahasa ni. Tapi kalau korang pernah join berkawan ngan bebudak Kelantan, perkataan atau isitilah macam ni biasa saja. Cam hidup orang Kedah, ada isitilah-istilah kasar kita akan dapati. Pungkuq, b**uh n bla bla..

Tu baru belah timur, utara.. Belum pergi selatan barat lagi.. lan**u, p**i, n bla bla banyak kritisnya. Tapi, bila dah bergaul n hidup bersama n bla bla bla.. Perkara tu dah jadi cam biasa. Cam “Caci maki sedemikian adalah gurauan pengerat kasih sayang. Rumit gak.

bar saja intro bab penggunaan bahasa. Mungkin benda-benda camni takdak dalam formal pengajian Kuliah. Kaji selidik dalam UPM, UIA, MMU, n U-U yang ada termasuk sini pun.. Memang takdak pengajian bahasa istilah sebegini.. Nak ada pun,..di pinggir-pinggir jalan atau hidup berkawan.

Sebab itu, kekadang tu.. manusia pikir nak bergumbira semata-mata. Hatta dalam kelompok berkawan sekalipun. Tak kiralah, dari sudut mana kita datang.. kalangan kejatuhan akhlak, Moral Down, mind gile-gile, kaki pompuan, kaki botol, kaki bangku, apa-apa la… Bahawa; kita kurang prihatin antara satu sama lain.

Maksud aku,. Apa yang sebenarnya kita akan dapat dengan dia??? Apa gunanya aku?? Apa yang bleh aku kongsi dengan mereka?? Apa yang mereka ada?? (Mungkin perkara ni sudah dipikirkan oleh sebahagian remaja).. Tetapi, aku maksudkan yang berupa Faedah.. faedah untuk hidup dan Abadi.

Entah apa yang nak tulizz..Gua blahhh!!!

Advertisements

One Response to “"Usul Oh Usul" -"Hidup Bersama"”

  1. Anonymous Says:

    best regards, nice info » » »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: