Archive for June, 2004

"Kota Egypt"

Posted in Life always Began on June 27, 2004 by duwenk


Dua Tiga minggu ni aku sibuk macam2 la. Sibuk pasal urusan diri, tetangga dan masyarakat.. Kunun la…

Berkebetulan,.. sambil menunggu result maut dari kaunter Kuliah, ada teman2 dari Jordan meh ziarah kat sini. Di sebabkan terlalu Fit plan yang dirancang,.. bentuk2 asiosi hidup makin tak terurus. Baju tak dibasuh, Gigi jarang2 gosok “Hahahhaha”, rumah berselerak, kentut pun jarang2 keluar. hahahahah..Note: Bukan situ maksudnya. Nak gambarkan sibuk sangat.

Kelmarin last bawa diorang jalan-jalan. 1st day diorang tuh meh sini. Derang lepak jek kat Mansurah. Second week baru datang Cairo ni. Bermula dari hari itu-lah, aku dah tak langsaikan lagi aktiviti harian aku:spt; Tidur pagi, lepak+menung jek kat umah, baca-baca2 buku, OL, n bla bla bla..

Sementara tempoh seminggu ni, kami banyak habis kan travel ke kawasan Cairo sahaja. Tak gi jauh2. Cam Sinai+Dahab+Sharm al-Syeikh+bla bla.. Hanya tumpu kawasan Cairo yang banyak didominasi kawasan2 Islamik kecuali Pyramid, Local 3 Raja di Mesir-Kuno.

Kalau di Bandar Cairo; jajahan kami singgah kat Masjid2 Dinasty Abasiah, Fatimiyah dan bla bla bla.. Cam Al-Azhar Masjid, Masjid Saidina Hussien, Saidina Amru bin al-Assr, Sultan Md.Ali Basha di zaman Salahuddin al-Ayyubi. Bertepatan gak, kawasan Istana pertahanan negara Mesir bahagian Bandar, Masjid 4 Mazhab; dilingkungi tempat pengajian Pengikut Imam al-Syafie, Imam Hambali, Imam Maliki dan Imam Hanafi R.A.

Dan banyak lagi la nak cerita. Ni pun curi2 time…

P/s: Al-Fatihah Buat Al-Marhum Dato TYT Duta Besar Malaysia-Cairo; meninggal dunia kelmarin..

Advertisements

"Egypt+Sinai+Israel"

Posted in Life always Began on June 20, 2004 by duwenk

Kohkohkoh!! Psycholism Style time gelak. Aku masih ingat kalau masuk jek weblog bebebudak Psycholism.. Mesti simbol gelak !!kohkohkohkoh!!!. Hahhah.. cam Ayam tersemblit Muahhahah. Btw: Bukan pasal tu aku nak cerita…. Keznya banyak asalnya..

Bermula dari daerah Cairo, sampai ke benua Israel: Tadi ada bincang-bicang cam Master Thinking bukan Master Mind untuk buat satu planing nak Travel ke sempadan Israel. Memang la, dalam Pasport kita orang Malaysia tak boleh masuk Israel. Tapi orait jek, kalau dah besar kepala nak langgar undang-undang Malaysia. Hahhahah…

Selalunya, bila tiba musim cuti; 2/3 kerat Geng Kepala Masam mungkin ada planing dah di cop dalam kamus liburan ni. Tapi, Tahun ini, nampaknya ide or Plan untuk berlibur hanya diam dan seolah dah tak berprestij traveler. Termasuk aku dan memba sorang tuh; bCoz sorang duh dah ke Europ.

Rasanya sementara aku belum balik Malaysia, kami mesti ada satu perancangan yang rapi bagi menggugatkan kestabilan experience kami. Justeru; walaupun dalam Top-Thingking semalam telah memberikan natijah seperti kawasan-kawasan yang pernah diredahi. Namun, kami tahu apa yang menarik perhatian kami semua. Segalanya mistik dan penuh keghairahan memancing minat-minat Keindahan dan Kesenantiasaan dalam cuture hidup Arab Badwi.

Daerah yang dilingkungi 3 Pelusuk Negara. Bukan di Pantaian Medeterian, Pasifik atau Selat Melaka; Bahkan di semaian suara-suara Angin dan riuh burung-burung di Waktu petang. Lebih amat menantikan matahari Naik-tenggelam di hujung Lautan Merah. RedSea gelarnya.

Melirik mata ke Kanan; Dua mata ini akan melihat sayup-sayup Tanah Suci Mekkah Arab Saudi. Kalau di tenung benar-benar, walaupun terkemut-kemut mata dengan halangan Kabus; Mata akan mengecam kearah luruh pandangan:”Itulah tanah Jordan.”

Dan kalau benar hati ini murka dengan sifat-sifat Zionis. Sudah pasti tidak akan mencium matanya ke pinggir Kiri. Kerana pihak di Kiri pinggiran Lautan Merah adalah Tanah Pengganas atau gemar dengan Da Real Terorisme in da World bahawa Israel.

Itu baru gambaran suasana yang bleh aku imaginasikan.. Nak lebih lagi kena meh sendiri la. But satu pengetahuan Religion-Histori; Destinasi yang digambarkan ini di namakan Sinai, juga keistimewaan yang terkenal Jabal Musa -tempat Munajat Nabi Musa kepada Allah. Dan kawasan kesesatan kaum-kaum Musa yang murka dan ingkar dengan Seruan-NYA.

Ah… nanti aku sambung la.. panjang la plak!!!

"Coming Home"

Posted in Life always Began on June 18, 2004 by duwenk

Pegi balik.. Balik pusing sana sini.. Turning kiri kanan.. Kosong jak.. Cam Kelam kabut dua tiga hari ni. Kelmarin last Exam. Gegas balik Cairo. Malam tadi gi airpot. Memba balik sorang. Dah berlepas ke Euro 5 orang. Sorang ke France dan 4 orang ke London.

“Wez! DWan! Tak Mau Ke UK ka? Jom Join skali”. Tuh soklan 2 bulan lepas. Time tu memang manusia sini pakat sibuk pasal nak exam. Aku pulak time tu sibuk gak nak cari bahan2 kuliah untuk esei2 yang bercambah.

Seminggu seblum tu.“…Woi!! Tak balik ka? Ada Asigment 2/3 subjek. Prof. nak kita siap 2 minggu…” Massage aku terima dari x-housemate. Time tu la plak Mak+Bapak aku call suh balik after exam ni.

Semalam dah selamat diorang masuk dalam bording MALTA untuk penerbangan ke France. Ramai la plak malam tuh.. Riuh rendah kat airport. Ada yang nak balik kampung (MALAYSIA). Ada plak separuh lagi berkelompok nak ke EUROP. Rasa-rasanya ada gak dua tiga orang nak ke Portugal tengok bola. “Takpa la derang banyak pitiz” Ada juga suara-suara sumbang kat telinga ni..

Tadi plak.. bangun jek tidur.. Rasa cam ada gam jek Hidung aku ni.. hhahha.. Memang la.. Dah berhingus pun.. Tubuh cam suam-suam Dhuha.. Tak sedap tubuh la plak.. “Ah apa nak kisah”.. Cepat2 siap2 sebab ada janji ngan memba nak Booking Ticket flight balik nanti.

Dah jumpa tadi. Aku malas nak confirm date. Banyak sebab tak mau confirm.. Pertama: pasal result al-Quran tak tentu lagi.. Kedua: lak. Nak cari time yang betul2 clear utk penerbangan aku agar nampak blues Muahhahhaha..

Hem.. Lusa..Bapak Saudara belah Bapak aku plak nak balik. Dia call tadi suh pegi. Esok sibuk nak kena prepare utk dia plak.. Kalau tak pun.. Biar kawan2 dia dah la.. Yang penting esok dia buat laksa.. Hahhaha.. Bleh aa makan Free umah dia besok..

Esok lusa, Tulat, tubing tuling.. entah apa akan aku sibuk plak.. Banyak benda lagi nak kena pikir,.. nak kena susun.. nak kena lepaskan bagi semuanya langsai sebelum aku blah dari Tanah Kinanah ini buat sementara waktu..

Aku nak tulis lagi lepas ni…..

"Kejiwaan Part-2"

Posted in Life always Began on June 9, 2004 by duwenk

Sebelah mana sebenarnya nak memihak? Melayan perasaan atau sentiasa degil untuk tunduk dengan perasaan. Adalah perasaan, perasan dan kejiwaan memainkan peranan penting dalam harian manusia. Kerana sifat tersebut akan meraih hidup seseorang dalam suka-duka, masam manis, sedap busuk hidup manusia.

Itu teori aku saja. Mana taknya, bukan mudah nak pengaruhkan jari-jari ini supaya taip menurut formal kejiwaan. Sebab, hati dan akal manusia tetap mempunyai efektif yang berbeza. Aku dengan gaya caraku dan kamu berkuasa mengetahui diri sendiri.

Berbicara tentang kejiwaan ni,.. Ada la sorang budak tu!! Hem.. Bleh tahan gak. Kekadang tu curi2 Feeling gak ngan dia. Wakakkakak. Comey la hooooohhhhhhh!! Cute n Kecik mOlek tuannya. HahahahHHAHhahah. Bila rasa terberontak, rasa berani la plak nak gi borak lama-lama ngan dia. Tapi, bila berkeras tak pergi,..ada la suara;“Ala Ego la tu… Taknak tunjuk yang dia tu Jiwang!! Rockkkk Kunun” atleast..“ala.. feel sorg-2 orait gak… Muahhahahah

Memang ayat ni bangsat sangat kalau dengar. “Chezz!! Rock memang Jiwang. Cuma style jek Rock!!. Hahhah.. Tu la agaknya yang boleh Backing Manusia ROck yang inginkan Feeling pada seseorang. Tapi GNR ganaz.. Siap Logo Pistol N Bunga lagi. Bukti tuuu.. Bukti.. Kiranya Jiwang gaklaaa.. hahhahah

Cerita pasal budak tu. Dia tu selalu bersendiri.“ni mesti kes selalu follow-up tentang harian dia.” Hahahah.. Hem.. Pernah la 2/3 kali borak ngan dia. Takdak apa yang menarik sangat time aku borak. Sebab tak mao pancing perasaan dia. Agaknya la..Hahhahah.

Bila tengok je dia. Hati selalu memuji..“Isyk,.Cantiknya dia”.. “Lembut budi bahasa+penampilan+rupa+bla bla bla…”. Macam-macam la Jiwa ni akan memuji pasal dia. Tapi,.. Hakikatnya Hanya Pujian,.. Tiada yang lebih.. Lebih sampai nak kena dan pergi dan usaha Tackle dia.. Tak sampai hati aku.. Tak layak rasanya.

Ala,.. Tak kisah pun. Jiwa plak suka menduga. “Dia dah berpunya? Siapakah lelaki yang dia sedang bercakap tu? Huhuhu… tanda tanya…..Apa nak kisah sangat. Nak Tangkap Cintan. Aduzzz.. Rumit la plak nak hadap nanti. Tak alone la. Dah couple takleh berfoya-foya dah.. Hhahahahah

Kejiwaan macam mana sebenar ni?? ahhah.. “Manyak busuk punya olang la”.. Sebab kejiwaan manusia juga punya dua bahagian.. Pertama; Jiwa yang sentiasa dekat denganNYA dan inginkan Jiwa bebasnya dalam hidup. Kedua Jiwa yang sentiasa bertambah Karatnya dengan perhiasan dunia.

Namun, Kejiwaan adalah aset penting bagi tumbesaran imaginasi dan kritis hidup manusia. Akan tetapi Kejiwaan tetap akan jadi sia-sia jika kita tidak pandai mengkontrolkan nya..

Selamat Berjiwa.. Wkakakkakakakak

"Kejiwaan"

Posted in Life always Began on June 7, 2004 by duwenk

Benih-benih jiwa; kekadang tu dia macam memuncak nak Jiwang. No hal la, sebab jiwang ala-Blues orait gak. Sebab sesuatu benda tu TAK PUNYA di tangan. Lain la kalau DAH ADA,.. susahhh.. nak kena realisasikan apa itu kejiwaan dalam aleman-aleman romantis. Rumit la plak.

Benih-benih jiwa ni; Sesuatu nikmat yang diberi kepada manusia. Buktinya jelas, kalau adat Ikutan atau Taqalid dalam kajian Syair-Syair Jahiliah mahupun diperingkat Pra-Islam dan dari Tokoh-tokoh Islam mahupun lainnya; membuktikan sesuatu yang tidak di asingkan dalam rangkaian merubat kejiwaan manusia dan membelai perasaan manusia menjurus kearah faktor benih-benih kejiwaan. Contohnya tak leh nak bagi tahu la.. nanti kagum plak Muahhahahah.. Tak ingat maaaa

Konklusinya, sifat kejiwaan atau biaknya benih-benih dijiwa manusia adalah sesuatu yang unik dan klasik tanpa dikerah dan dipaksa untuk merasakan feeling apabila sesuatu benda yang dikenal pasti itu terangsang dalam struktur tubuh badan kita. Seperti akal, jasad dan Hawanafsu.

Sebab itu sebrutal-brutal mana pun manusia, seseorang itu tetap ada kehendak sex or Nafsu atau berkeinginan untuk sentiasa didamping, disayang, dibelai… Agaknya macam ni la sisa-sisa alam kejiwaan.

Namun, kejiwaan sebenarnya adalah punca material yang wujud dalam era persekitaran manusia. Sebagaimana alam Sosial; Kias benih-benih kejiwaan serupa cita rasa dalam rutin makanan kita. Macam tu juga dalam rutin sosial hidup kita. Kerna tak mungkin benih-benih kejiwaan akan terserap dalam jiwa kalau akal dan diri kita tidak tergelumang dalam sosial hidup masyarakat.

Sebaliknya pulak,.. Kalau ya memang tak bergelumang dalam soal sosial dan menafikan bahawa; benih-benih kejiwaan tidak akan wujud sekalipun kenal erti dunia adalah satu penafian yang Fasad. Kerana penafian sebegini adalah sesuatu yang tidak berpijak di bumi yang nyata.

Akan tetapi, Bagi sesuatu benda yang dah ADA, tidak hairan dan tidak pelik jika sentiasa istiqamah dalam meraih cinta, dalam belaian jiwa serta menduga kasih sayang.

Dan tidak kurang juga bagi sesuatu benda yang TIDAK PUNYA,akan turut serta dalam mencari-gali benih-benih untuk disemai dalam usaha mencari temanan ataupun mencari Hanya Khayalan.

Dua Golongan Ini adalah Misi aku dalam santaian malam ini.

Creep

When you were here before,

couldn’t look you in the eye.

You’re just like an angel,

your skin makes me cry.

You float like a feather,

in a beautiful world

I wish I was special,

you’re so f**king special.

But I’m a creep, I’m a weirdo.

What the hell am I doing here?

I don’t belong here.

I don’t care if it hurts,

I want to have control.

I want a perfect body,

I want a perfect soul.

I want you to notice,

when I’m not around.

You’re so f**king special,

I wish I was special.

But I’m a creep, I’m a weirdo.

What the hell am I doing here?.

I don’t belong here

She’s running out the door,

she’s running,

she run, run, run, run, run.

Whatever makes you happy,

whatever you want.

You’re so f**king special,

I wish I was special,

but I’m a creep, I’m a weirdo.

What the hell am I doing here?

I don’t belong here,

I don’t belong here.

___________________

"Huk Alos"

Posted in Life always Began on June 3, 2004 by duwenk

Last minute baru nak nulis entry.Maghrib dah masuk. Aku Buhsan ghatek duk umah. Tadi pun masuk upload picture baru. wat Banner baru. Dulu banner budak kecik..Ni dah besar kat Middeast.

Tengah duk punggah sana sini, sementara tunggu Bola Argentina Vs Brazil Kul 2.30 am kat sini, dapat la satu ide nak bentangkan Forum utk sesi lepas exam ni.. Muahhah:)) Nampak gempak sangat. Forum Tuhh!! cam Nadwah.. Ala utk geng aku je.. Nak invite orang lain pun segan sangat.. Sebab susah orang nak paham ngan budak2 Low Profile ni.

Semalam, Memang Celaka, Bangsat, Lahanat Abiz, voice maki-hamun dalam kamus bibir ni. Mana tak barannya.. Celaka Tujuh Keturunan.. Bukan main bola tuh.. Pelakon cam Jemcerry belum tentu bleh menang dalam AIM.

Tapi tgk rekod semlam.. Memang boleh menang AIM. Tapi sifat-sifat kepondanan dan kekejian dan kebangsatan tetap tergelar selepas Hatrik dalam Panelty.

Pelakon antarabangsa, bertaraf global pasca attack tak boleh bolos. Memang pondan la Ronaldo. Celaka tahap empat kali Selasa tak abiz lagi dia..

Apa aku tulisni???.. Memang otak aku tak puas pikir lagi ni bab semalam. Camne 3 kali dapat Panelty… Pengadil?? Defende?? Pelakon??? or Emosi aku yang dah babas dari pejal sentimental??