"Kota Egypt"


Dua Tiga minggu ni aku sibuk macam2 la. Sibuk pasal urusan diri, tetangga dan masyarakat.. Kunun la…

Berkebetulan,.. sambil menunggu result maut dari kaunter Kuliah, ada teman2 dari Jordan meh ziarah kat sini. Di sebabkan terlalu Fit plan yang dirancang,.. bentuk2 asiosi hidup makin tak terurus. Baju tak dibasuh, Gigi jarang2 gosok “Hahahhaha”, rumah berselerak, kentut pun jarang2 keluar. hahahahah..Note: Bukan situ maksudnya. Nak gambarkan sibuk sangat.

Kelmarin last bawa diorang jalan-jalan. 1st day diorang tuh meh sini. Derang lepak jek kat Mansurah. Second week baru datang Cairo ni. Bermula dari hari itu-lah, aku dah tak langsaikan lagi aktiviti harian aku:spt; Tidur pagi, lepak+menung jek kat umah, baca-baca2 buku, OL, n bla bla bla..

Sementara tempoh seminggu ni, kami banyak habis kan travel ke kawasan Cairo sahaja. Tak gi jauh2. Cam Sinai+Dahab+Sharm al-Syeikh+bla bla.. Hanya tumpu kawasan Cairo yang banyak didominasi kawasan2 Islamik kecuali Pyramid, Local 3 Raja di Mesir-Kuno.

Kalau di Bandar Cairo; jajahan kami singgah kat Masjid2 Dinasty Abasiah, Fatimiyah dan bla bla bla.. Cam Al-Azhar Masjid, Masjid Saidina Hussien, Saidina Amru bin al-Assr, Sultan Md.Ali Basha di zaman Salahuddin al-Ayyubi. Bertepatan gak, kawasan Istana pertahanan negara Mesir bahagian Bandar, Masjid 4 Mazhab; dilingkungi tempat pengajian Pengikut Imam al-Syafie, Imam Hambali, Imam Maliki dan Imam Hanafi R.A.

Dan banyak lagi la nak cerita. Ni pun curi2 time…

P/s: Al-Fatihah Buat Al-Marhum Dato TYT Duta Besar Malaysia-Cairo; meninggal dunia kelmarin..

Advertisements

One Response to “"Kota Egypt"”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: