"Pesan Generasi part-One"


Pesan mak bapak atau orang-orang tua atau orang tua-tua dahulu; “Jangan Hidup Cam penjajah!”.

Ada pepatah;“Bapak borek anak rintek”. Mana satu nak kaitkan antara perihal kelakuan anak bangsa dengan Kepalanya atau nak terus saja pasal anak bangsa Durhaka. Durhakakah Mereka???. Atau masih ada niat-niat kudus yang diharapkan agar si kepala CELIK!! tengok dunia. Takpun Tak kurang suruh dunia CELIk!! dengan respon anak bangsa.

Waktu para gagasan era-kuno abad pencabulan kuasa ortodok dari bijak-pandai tokoh rasional, sebab perbalahan era Athenz dan Era Babtis; malah mengundang pembakaran besar protes kekhayalan dunia rasional mereka. Wanita Babtis korban.

Habis hangus terbakar kegemilangan kuasa kosmologi jutaan kajian ilmiah dari tokoh pembinaan ADAB intelek manusia. Mungkin itu adalah landasan Sunnatu-LLAH bagi susulan generasi kemudian. Kerna era-Baghdad di bawah kuasa Khalifah al-Makmun juga rebah dalam pengaruh Kuasa ILMU; segala untuk tatap Sunnatu-LLAH bahawa; Segala adalah percaturan-NYA.

Lebih pula, lumba-lumba intelek sudah serap dalam tingkah globalisme kini. Dari pertembungan Barat-Timur, Selatan-Asia, Latin dan macam lembah lagi turut bertukar operasi oleh kerna usul “Terorisme”- sudah pengaruh Dunia.

Heboh dalam lenturan picis mahupun ledak inter, berkenan dalam Ideologi masih bersifat kemaruk. Jatuhnya sosiolis Mark, tumbuh Demokrasi, yang tak punya sifat Tauhid.

Asal hidup; Islam datang memberi terang untuk Manusia. Bukan lagi di zaman Fitrah pencarian Tauhid tika ibu-bapa Baginda S.A.W. Dengan Beliau manusia menjadi mulia. Sudah ada hasil iman yang menerangkan hati dan akal. Jalan mereka lurus nampak dan jelas dari wahyu-wahyu di samping mereka. Tiga Generasi tidak saling tumpah mempunyai prespektif tersendiri namun masih di kira terulung!.

Ada pula yang sengaja mengindahkan ke-Empat, ke Lima, ENam dan seterusnya. Seperti di zaman Saidina Umar abd-Aziz r.a; bijak menserasikan anak bangsa dalam kasta antar-manusia hinggakan berwirayat; “Singa di hujung Hutan tak akan sanggup menelan Kambing yang berkeliaran”.

Hakikatnya; “Ulamak warasatul an-Biya'”. Dan untunglah jika sifat kepimpinan itu bercirikan kuasa Ulamak. Khalifah yang masih tidak diracun era-modernisasi. Khalifah yang asal infrastruktur saidina Muawiyah r.a iaitu selepas Saidina Ali r.a.

Namun, sistem yang singgah di Selat Melaka tidak teguh lama. Kuasa Sultan sudah di duakan. Tidak menafikan dalam hal hartanah nan peribumi, TuanKu Sultan kalut turut serta. Kerna anak-anak bangsa.

Sosio-politik Istana tidak lagi sekuat kuasa politik Kabinet. Asal inilah juga pemecahan antara kuasa DiRaja(asal bapak tiri bangsa) dan kelola goverment (bapak kandung bangsa) lebih progresif mengawal sosial anak-anak bangsa. Anak bangsa yang sudah sarat akal kerna pengaruh sosial bapak Bangsa.

Inikan juga adalah sunnatu-LLAH, lakar hidup manusia bagai sudah digarap berlakunya demikian. Sedar dalam lokal inilah manusia mula bangun dengan wahyu; “Sesungguhnya ALLah tidak akan mengubah sesuatu kaum melainkan kaumnya sendiri mengubahnya”. Berkat Faqeh kesadaran ini, muncul puak revolusi dari barisan berpengaruh dunia Islam.

2 Responses to “"Pesan Generasi part-One"”

  1. Anonymous Says:

    This is very interesting site… »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: