"Manhal United"

“Ala, ok jah!.. wat apa nak pikir panjang2. Bagi jah nama mu, kita dah select yang lain”. Dua minit kemudian.“Semua tuh bekas Manhal United. Cuma dua tiga orang jah yang select baru”.

Bukan senang nak konsisten dalam satu-satu kelompok atau perjuangan. Huh, bukan perjuangan je la.. Perjiwangan pun sama. Kekadang tu manusia punya pendirian dan pe’elnya sendiri. Tidak mau ikut rentak orang atau bertaqlid dengan aliran orang. Nak jadi orang kritis rupanya. Macam banyak-banyak tokoh atau manusia yang namanya sentiasa di bibir manusia hingga kini. Cam Kurt Kobin dalam arena musik, Ayatullah Komeini dalam arena perjuangan Revolusi di Iran, Abraham McBell (sape hah tokoh ni?), pendek kata mereka ni semua punya peran kritisnya untuk manusia lain. Lagenda ke hari ini.

Jadi, begitu la manusia yang selalu kita lihat terberontak di kalangan kita. Positifnya, bukan kerana negetif dari akhlak atau perangainya, akan tetapi potensi mereka untuk terus tidak bergantung dengan manusia lain. Kerana dia tidak mahu bertaqlid seperti manusia umum. Ingin menjadi benar-benar manusia yang dianjurkan sebagai khalifah muka bumi.

Banyak-banyak hal yang selalu dialami setiap kelompok, ada yang ingin mufaraqah dari kelompoknya. Bukan manusia ini tidak bersyukur atau pun ingin tergolong dalam manusia protestan, akan tetapi seperti bicara sebelum ini bahawa; inginkan berlaku kritis atau kelainan dari yang lain.

Kerana potensi mereka adalah hak mereka memilih jalan yang sesuai dan paling relevan bagi mereka menyelinap dalam kehendak mereka. Ya, mereka antara manusia yang tidak bertaqlid dengan suara atau ide orang, seperti berlakunya dalam gelodak Manhal United.

Kerana Manhal United, sekalipun semuanya lari dari sarangnya, ia tetap bersenyum dan sentiasa di bibir manusia-Nil. Dan kini, manusia-Nil menyedari akan hakikatnya walaupun sering dipersenda dan dijadikan bahan ketawa manusia lain kerna potensi ahli tidak sering memihak kepadanya.

Dan kini juga, Setiap dari kelompok-kelompok yang wujud turut harus berterima kasih kepada Manhal United kerana mengasaskan potensi bakat-bakat yang ada di seluruh kelompok yang wujud kini.

Atas usaha manusia kritis, telah menghasilkan berbagai tokoh, dan tokoh ini sebenarnya bermula dari tapak yang satu. Bukan berkemampuan untuk terus melangkah ke langkah-langkah seterusnya.

(Iklaneka: Manhal United adalah simbol Kelab Sukan kurang namanya di kalangan student Malaysia-Cairo. Manhal United juga sehingga kini masih mempunyai ahli-ahlinya bagi memenuhi aktiviti-aktiviti sukan dan anjuran dari segenap penjuru kejohanan di kalangan Student Malaysia-Cairo.)

Note: Mufaraqah= Keluar (berpecah atau keluar dari kelompok)

Taqlid= Ikut (Ikutan dari pendapat atau trademark)

Advertisements

6 Responses to “"Manhal United"”

  1. Anonymous Says:

    semoga kau akan terus mengajar kami dengan ayat2 seperti mufaraqah dan taqlid serta jgn lupa letak note macam posting kali nih…

    senang aku boleh belajo jugak hehe

    Op

  2. Anonymous Says:

    best regards, nice info » » »

  3. Anonymous Says:

    Best regards from NY! here

  4. Anonymous Says:

    I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! hidden penis syndrome gay dvd Lovely sexy naked mature Cum gulping Jeans upskirt adult dvd wholesaler

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: