"From With Love::Kota Nusantara"

Sudah hampir 4 hari berubah udara. Dari Mideast ke Malaysia, dan hijrah ke kota Bandung(bandung with Love), penuh kekelibutan ke padang kesunyian antara guna istilah padang jarak padang terkukur (selatan Thai). Adush,.. ayat cam sial..

Sewaktu para pengguna hukum alam meletakkan aturcara hidup untuk manusia melalui dasar-dasar Zonni, hukum menjadi semakin bererti untuk massa setempat. Kerana hukum akan terlaksana melalui realiti manusiawi dan tidak bersifat menzalimi manusia. Sekalipun ada yang semakin keliru bahawa agama adalah pembawa manusia dan manusia itu yang membawa agama dan ada yang turut bicara “Agama itu untuk manusia, Agama untuk pencipta” sehingga benar kelebihan mengakhiri kepada KeEsaanNYA.

Dua fenomena tersebut adalah cernaan daripada respon pemikiran manusia dalam anutan falsafah. Falsafah yang sentiasa memberi kekeliruan untuk manusia untuk bersifat kenafsuan. Kerna akal-falsafah tidak sama sekali bertindak menyalahi fakta realiti sepertimana penilaian hukum semasa. Lain dari agenda sufisme yang menitik beratkan aqidah kekuasaan mistik .

Sebenarnya, penglibatan para pendokong manusia adalah lebih tersempurna apabila mereka faham fungsi dan daya sebenar hukum alam. Seperti adanya sesuatu adalah bersifat “MUbah“(keharusan), takdir dalam sunnatullah, dan sifat berbilang-bilang kefahaman dan aliran yang bercambah. Juga Asal sesuatu adalah “Tahrim“(keharaman) justeru mempunyai unsur penegahan berlawan dengan perkara pertama tadi. Kerana perangkaan ayat akuan bahawa manusia ini diciptakan makhluk yang lemah turut menjadi sunnatullah dan hikmah yang berbolak balik penuh misteri.

Demikian juga, dengan jenis falsafat yang di miliki, agama pula tidak menghalang seseorang supaya cenderong dalam penggunaan akal dan meinterversi dalam kehidupan bermasyarakat. Namun, setiap batas-batas kebebasan HAM tetap mempunyai jurang-jurang penglibatan. Sehingga al-Ghazali mampu meninggalkan segala intelek falsafahnya dan mengecam tindakkan akalnya yang terpengaruh dengan binaan perang saraf.

“Adushhh… ape aku nak tulis daaaaaaaaaa….. hahhahh”

::Selamat Menyambung Cuti:::Selamat Nak Puasa:::Selamat Maju Jaya:::Selamat Di jalan Raya balik Raya::

“Memang Time Neh nak konsisten oTak tak leh…hinsss!! Ingat atau Angau atau payau atau sasa…hUuuHhHuH”

“sowi lama tak updet.. Pada semua Veri2 sori deh”

Pai::Selatan Thai

One Response to “"From With Love::Kota Nusantara"”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: