"G.B.M"



Sehari dua duk kat umah ok la.. Bila dah lama, rasa buhsan pun bukan, meluat pun bukan, rindu pun bukan, cumanya…. cam dah panas punggung nak duk lama2. Makan tido, main, (malam) lepak, balik kul 2/3.. Huhh… Tapi, dalam tidak keruan cam tuh, ada gak yang manfaatnya. “Ini hikmahnya”..



Bila time Raya hr tu, rasa kekosongan dah dipenuhi kemeriahan. Mana taknya.. sume anak beranak balik.. From indonesia 2 orang (kakak n adik aku), from terengganu (adik aku), from kl (kakak aku) n aku sendiri yg lama dah tak balik.. seMemori aku,.. inilah kali pertama kitaorang berkumpul (selamat 10 thn terakhir). Bila dah terkenang camni, “Eh,.. Keluarga u ni keluarga perantau la“.. Ada yang sibuk komen pasal family aku.. huuhuhuhu



Itu time raya 2/3 hari, lepas je raya enam (Hari Raya Puasa Enam), derang dah balik sume, tingai aku sorang lagi.. cam aku cakap tadi, cam tak keruan.. Tapi, bile jah sampai sini (kl)… igt nak balik umah smula. Macam saham naik turun di pasaran…



Selama 2 bulan 1/2 neh,.. pikir2 balik “apa yang aku dapat“… tak banyak pun. Cuma rasanya, yng sikit tuh banyak nilainya.. Kualiti memang bleh pertikaikan.. Secara sosial hidup, ilmu, kefahaman intuisi, emperik n bla bla bla.. Dari dua pihak yang sama lable lainnya.. Mudahnya, soal jasmani n rohani.. Yang berorientasi Modenis n Tradisi. Boleh tahan gak la…. Pendek kata; Buah petik di kota, diranumnya di desa.



Mungkin situasi n suasana buat aku jd panas punggung kat umah. Bukan berontak, cuma tak bleh konsisten n terlalu lama.. Cabaran dari luar lebih menduga aku untuk lebih praktik pada setiap keadaan. Aku lebih senang macam ni.. Macam konservatif (zahir), Agresif (batin).. Itu tanggap aku buat sementara ni..



Itu dari perihal sosial dunia. Untuk hidup lebih panjang, kaki nih perlu melangkah lagi. Perlu berlumut dan basah di kehidupan dunia. Perlu lebih menajam mata untuk menilai sketsa dunia. Itu maksud ku… Esok, lusa dan hari-hari…..



Keluarga di kampung; Papa+Mama, “Semoga sentiasa dalam rahmatNYA. Terima kasih sanggup terbeban 2 bulan lebih ni” -(Tu la.. si penjaga sanggup berkekang mata utk menjaga.. Tetapi anak pula bagaimana?). My sister, bro-Rizal, dadan coz banyak sangat dah nkorang tolong aku time balik nih.. Teman-teman; “Terima kasih coz sanggup layan aku.”hahhaha.. “bila plak kan muncul waktu2 sperti ni“.



Esok 8hb Disember 2004.. Aku akan ke Cairo lagi.. Untuk mengintai balam-balam bangunan yang banyak. Menimba sungai Nil yang tak putus2 arunya. Mencemuh pada budaya-budaya yang kadang kala juga sanggup mengorbankan nilai manusia (ada kalanya saja). Dan banyak lagi masalah yang bakal aku celahi, dan bagaimana nanti?


Kembali ke Kota Bernyawa
Tidak membaham keponakan Arab atau Yahudi
Hanya untuk degup usia detik-detik ketika Mulut menelan manusia
Seperti Maha FirAun dengan Kuasa
Maha Qarun dengan Harta
Maha para pengukur iman-dunia
Tapi hanya satu langkah ku
Seperti Musa merintih tinggi ke langit
dengan nista kaumnya
Seperti Syafie menongkah pasiran sampah di kota
dengan lambang kapalnya
Dan Para penobat akal-iman Agama

“paichowan”




Advertisements

One Response to “"G.B.M"”

  1. Anonymous Says:

    Keep up the good work » » »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: