"Adat Yang Silap??"

Kerna kuasa emperik, manusia banyak menilai dari ‘Hissiah’ (emperis) rasional. Kerna ada bukti dari gambaran hasil mata kasar yang menerjemahkan akal untuk fahaman diri dan sekeliling. Sehinggakan setiap zarah (atom/sel) juga perlu dimikroskop untuk mengintai nilai emperis bukti pengakuan rasional manusia.

Itu bagi keperluan ilmu-manusia agar lebih manusia memperguna kebendaan seperti di era-Teknis(T&S). Bahkan, tidak pernah pula ilmu-ilmu sedemikian dilibatkan soal kepercayaan mahupun terlibat mengenai rasa ‘fitrah’ manusia terhadap alam dan pencipta.

Itulah zaman modern. Zaman yang banyak memberi kemudahan dalam pembangunan jasmani manusia. Zaman yang sambung menyambung halilintar teknis mengejar otak-otak genius para cendikiawan. Mencipta, mengkaji, meresepi, mengolah dan segala macam teknis pemodenisasi untuk manusia. Lalu, di sinilah lahirnya adat penyelarasan kuasa modenis yang bertunjangkan kuasa emperis -sains dan teknoligi.

Tetapi manusia tetap kelabu, dari adat yang tercipta setelah era- struktulism atau zaman Post-Modern; manusia lebih memberati dalam kekacauan antara hak kebendaan dan hak kepercayaan bukan lagi dalam ‘pencarian fitri’. Kerana, rasional adat yang dijadikan ‘sign’ tersebut memerlukan pembongkahan akal untuk merealitikan, bukan menjadi dogma yang katanya dianggap kolot.

Hakikat; adat yang sering tidak akan difahami manusia mengenai nilai intuisi-mistik; iaitu tetap tidak membumbung tinggi dari kefahaman akal. Namun teori-teori para Ahli, berkemungkinan bijak menyusun fakta dan kerasionalan namun tidak lengkap sepertimana penyesuaian segala macam sel OTak yang berbeza fungsi dan sifat dalam Penjanaan mistik-intuisi.

Lalu berlakulah berbagai tanggapan dan idelis (fahaman) berbentuk individulistik antara hasil kajian bersifat intelek dan bersifat mistik. Bahawa, adalah dalam maksud akidah Manusia Muslim mesti mengakui peringkat ‘fitrah’ tanpa perlu perlakuan emperis (mistik-intuisi) dan begitu juga, kecelaruan yang diadabtasi dari teori falsafah mengenai akal kerohanian (intuisi-mistik).

Kerana adat adalah SunnatuLLah(emperis) dari berkat Mukjizat(Mistis) ummat akhir zaman kini. Seperti adat panasnya Api terkawal dengan Mukjizat yang menyejukan sifat panasnya. Berlaku juga, pada adat si mati yang tanpa berpenyakit; kerana tanpa kawalan emperis kesihatannya (melainkan KuasaNya).

Note:(Intuisi-mistik) ialah pandangan kerohanian

(Mistik-intuisi) ialah bagaimana kerohanian mencipta pandangan

Paichowan::

Cairo Nan Dingin Banget Sihh!!!

Advertisements

3 Responses to “"Adat Yang Silap??"”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: