"Batuk"

Batuk..Uhuk uhukk.. Batuk..Uhuk Uhukk!!!. Dua tiga hari kebelakangan ni batuk, Uhuk uhuk uhuk!!! Amat keras dan kurang air di kerongkongnya.Batuk, Uhuk Uhukk!!!

Gelas di atas meja masih tak terusik. Air jernih. Mirip manik-manik kristal. Kaca. Jadi air yang jernih. Tapi tidak sesuci punca air yang ditendang Ismael. Yang banyak sejarah dan hikmah. Tapi air di meja itu masih suci. Masih cukup rukun untuk berhadas. Air itu masih sendiri. Tidak sedikit pun ada bekas dijamah.

Batuk… Uhuk uhuk!! Sangat perit. Mungkin rongganya sudah terluka. Kering. Kontang seperti tanah sudan yang hingga kini masih berbaur hangusan darah kering. Kerana dua saudara. Melawan gatal-gatal yang tidak tergaru. Hanya mampu menahan dengan desakan angin dari paras perut dihamburkan keluar. Masih batuk, Uhuk uhukk!!! Sengsara sekali.

Dah la tuh Ya…” Simpati seseorang kepada mangsa. Mungkin dia juga turut menanggung derita. Matanya semakin merah. Ada kelesuan di balik mata hitamnya. Sungguh perit.

Sudah hampir seminggu. Siang malam. Terbit pagi hingga matahari turut menghindarkan diri bersua najis-najis yang melekat dikerongkongnya. Virus. Cacing. Ulat. Kuman. Merayap-rayap bermesra di sekeliling rongga. gembira sekali mereka. Terjun naik bagaikan tempat reakriasi mainan. Rongga itu adalah syurga mereka.

Tangannya bergerak. Mencapai satu objek di hujung katil. Beberapa percikan api hinggap disebalik wajahnya. Berkepul-kepul asap disedut. Asap jahanam itu masih disedut. Mungkin tidak senikmat para penagih rokok yang lain. Lagaknya amat sengsara ketika disedut. Batuk… Uhuk uhuk uhuk!!!!

Huhh… duk isap lagi rokok. Tau dah duk batuk. huhh” Regus seseorang yang cukup rapat denganya. “Gian la..” Batuk.. uhuk uhuk uhuk!!! Penagih yang degil. Memang setan jenis apa yang diguna pun tak tahu. Ayaaaa… malas tulis dah la… hahhahah:))

Papai..

Cairo dah tak dingin..

Advertisements

2 Responses to “"Batuk"”

  1. Anonymous Says:

    I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! » »

  2. Anonymous Says:

    Keep up the good work » » »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: