"BloG Maniac Bio-Cybernetika: Prolog"

Entah berapa minggu sudah tidak bermesra dengan blog. Diam dalam sepi. Sunyi dalam sendiri. Iri menongkah dengki. Merenung untuk hal diri. Itu agaknya kebelakangan yang dilalui.

Page/blog/ ini mungkin bertanyakan sendiri; kenapa dia kembali lagi? Adakah untuk mengisi kelapangan yang ada atau mempunyai misi yang belum selesai? Atau, atas alasan apalagi dia kembali?

Walaupun ianya sebagai ciptaan, wajar juga ianya mempersoalkan sedemikian. Kerana akal dan iman juga ia berfungsi. Berfungsi mengenang, memikir, mencemuh, mendoa para penggunanya. Kerana sebahagian asas ciptaannya juga dari bahan yang satu; tanah.

Tanah dari asal bahan galian. Bahan galian yang mempunyai sel-sel ciptaan. Lalu dihasilkan pelbagai bentuk rekaan, penggunaan. Yang berkait rapat dalam bio-cybernatika alam raya. Antara makhluk dan alam. Alam semulajadi dan alam ciptaan. Yang bermaksud ciptaan kegunaan dunia moden. Dipersembahkan untuk kemudahan manusia.

Walaupun ianya hanya bersifat hasil manusia. Hasil cipta manusia. Hasil yang tidak mungkin mempunyai roh atau akal atau iman seperti sesuatu makhluk hidup. Seperti; manusia, haiwan dan tumbuhan. Namun, hubungan tersebut turut berperanan membius manusia dalam alam pemikiran dan pencernaan hidup. Sebagai hasilnya menjadi ketamadunan.

Tidak di sudut itu sahaja, bahkan kerana manusia juga, ianya terjebak dalam lembah-lembah neraka. Kerana keinginan nafsu, dosa, fasad kemanusiaan memberi kesan buruk dalam kehidupan. Namun, ianya akur hasil ciptaanya. Tidak dapat tidak, inilah sebahagian sunnatullah. Ada bahagiannya juga untuk dunia.

Sehingga kelansungan yang berlaku antara manusia dan alam raya kini, manusia masih buntu. Manusia masih celaru. Keliru kerana sifat akal dan iman tidak diselenggarakan menurut wahyu. Lain dari sifat alam raya, yang sentiasa bertasbih dan beristighfar terkenangkan perilaku makhluk di bumi.

Seperti manusia hari ini, dulu dan besok akan datang. Tidak akan sedar dan masih tenggelam dengan kehebatan modenisasi yang global. Sehingga esok nan hari nan esok, Mahdi akan muncul sebagai Hero dunia memimpin manusia.

:::: Selamat Tahun Baru @ Maal HijRah @ 1426::::
::::::: Kullu Sanah Wentum Bikhari :::::::

Paichowan: Cairo Masih Dingin :

Advertisements

One Response to “"BloG Maniac Bio-Cybernetika: Prolog"”

  1. Anonymous Says:

    Looking for information and found it at this great site… ring tones cell phones valium urine

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: