"…From Cairo to GermanY…"


Tak tau… paper tak habis lagi. Riuh rendah bicara bola. Diskas pasal bola. Posisi pemain. Strategi pemain. Laku tak laku. Mahal tak mahal. Kalah menang. Mungkin kalau di kedai kopi tuh, yang selalu riuh dengan aksi-aksi seksi ‘gusti’ dah berubah dengan warna warni jersi WorldCup 2006. Kanak-kanak kecil turut bersatu kata turun pentas kedai menonton bola. “Tak best tengok di rumah“, katanya.

Golongan bapak pula, berhempas pulas susun jadual hidup. Nak urus rumah tangga lagi, kerja, jadual harian sebelum, tambah mesra sambil mendukung anak yang sama warna jersi kehulu kehilir meraikan bola. Si ibu makin bermasam muka dengan watak-watak gila si suami yang dah lupakan cintanya dulu. Nak berbicara pun kena ikut time. Kuasa bola.

Cinta bola; bukan bermakna cinta roman seperti kisah Qais dan Laila atau Romeo dan Juliet atau seperti kisah S.Yusof dan S.Zulaikha yang sudah menjadi trend puisi sang pencinta, tetapi cinta bola yang lebih global melalui sempadan bahasa, bangsa, masyarakat dan dunia. Hanya kerana ‘Goal’ adalah laungan satu di segenap sudut. Entah dari bangsa tenggara mana sekali pun ia tetap difahami hinggakan si kecil hingusan tahu itu ‘Goal’.

Kerana bola manusia bola kenal bangsa lain, pentas yang lain budaya. Cintanya juga bermaksud kesatuan hati manusia dalam medan bola. Bukan hanya cinta dari dua insan, atau hingga melibatkan 3 dan empat insan, tapi lebih menyeluruh disegenap manusia di bumi. Tak kira hitam legam atau putih melepak. Atau sekadar kulitnya coklat dan bersawa matang. Semuanya kerana cinta mereka dengan bola. Medan bola hanyalah sebuah yayasan yang mengumpulkannya.

Tapi, ramai salah anggap. Katanya secara total, haram. Kerana dari budaya lain. Keriuhan yang tiada sempadan agama. Atau bersikap ‘turath‘ dalam pemahaman budaya barat yang menggugat pegangan manusia. Terutama umat muslim. Mungkin itu dulu yang berlaku. Tetapi, majoriti; masih ramai manusia yang bersikap ‘keras hati’ begitu gopoh berfatwa bahawa segala yang datangnya dari barat dan bukan dari Islam adalah suatu yang dimurkai. Tidak wajib syurga untuknya.

Soal ini, kalau diheret berbincang rasanya agak ‘bodoh’ jika kitanya selaku manusia yang kamil. Yang bersikap total menolak perkara-perkara baharu (yang tidak pernah dinaskan dalam Islam). Seperti usul perkara yang disebut “Lam Yarid wa lam Yu Rad“, (tak di sebut dan tak di dalilkan) ini adalah bid’ah yang merosakkan manusia.

Tetapi jika mengguna satu kaedah “al-Aslu fil asy’Ya’ al ibahah“(asal setiap perkara adalah dibolehkan) adalah kaedah yang merbahaya jika menurut sebahagian ulamak, akan tetapi kaedah ini juga relevan untuk diguna pakai terhadap perkara-perkara yang luar tabiat manusia muslim menurut S.Imam Hanafi. Sehingga perkara baharu tersebut tiadalah mampu mengoyak prinsip Islam itu sendiri. Seperti perkara yang berdasarkan hal Qotie dan Hal yang dipersetujui oleh peringkat sumber rujukan ummat bahawa ianya terhalang.

Kerana perkara baharu ini, semestinya tidak kekal (kecuali wajahNYA) dan wajib juga ianya berlaku antara dua perkara usul (baina Manzilatain). Samada dosa dan pahala. Sehinggakan perkara bola, harus diimbangi sejauh mana penglibatan bola ini ditelusuri oleh manusia. Seperti tadinya, asal perkara tidak menghalang manusia, tetapi sikap manusia terhadap perkara terebut yang membuat begitu ramai kata-kata ‘sesat‘ yang begitu rakus menggunakan hukum.

Qul bi Fadhlillah wa Birahmatihi fa bizalika falyafrahu….” Katakanlah ini adalah kelebihan dan rahmat yang telah diberikan maka bergembiralah…Begitu juga ucapan rahmat buat manusia.. “haza min fadhli rabbi..” ini adalah kelebihan (yang ditetapkan Allah).Sebagai prinsip untuk ummat manusia, ada sabda dari kaedah buat manusia “hatta la yakhtarikul al-Syar’iah“.. (sehingga ianya tidak merosakan hukum buat manusia.

Selamat meraih fenomena WorldCup 2006 Germany.

Advertisements

2 Responses to “"…From Cairo to GermanY…"”

  1. a.k.a P@i Says:

    main bola, tido bola, mandi bola.. makan bola.. minum air pepsi dah la…

  2. Anonymous Says:

    Looking for information and found it at this great site… » » »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: