Tahun Baru

Terkejar-kejar manusia meraih tahun baru. Si kecil juga terhuyung-hayang dengan topi santa-clausnya. Senyum sesekali, menangis banyak kali. Sibuk dengan orang ramai di Mall besar. Mid Valley. Berserabut.

Di luar sana manusia pun terkejar-kejar. Katanya untuk lebih bersedia dengan ekonomi baru. Tahun Baru. Tapi Meleset. Terkejar-kejar dengan kepala pun kelam kabut. Susu anak di catu. Gula dan beras pun di catu. Tea O seteko pun hanya satu sudu. Kejiiii..

Tapi, orang luar bandar sana tak tahu pun. Ekonomi meleset katanya sama sahaja. D.E.B katanya nak plural pun hanya jadi war-war orang  politik. “Itu tak boleh!! sebab kepenting orang-orang kita sahaja.” Jerit laung pun, tetap tak terbela. Makin la lagi, sekarang getah makin turun. “GEDEBUK!!” jatuh. Tapi, hanya keluar di corong berita dan ‘orang luar bandar’ jadi popular. Sial jekk.

Apa lagi manusia mahu? Kaya memang semakin kaya. Miskin? Hanya popular dalam segmen kasta manusia. 

Tahun baru macam mana?

duwenk, bangi.

Advertisements

2 Responses to “Tahun Baru”

  1. aku rase same aje, ekonomi di mslaysia??? ntah mungkin pe yg ko ckp tu btol…
    aku kat luar bandar….hahaha

  2. mmg luar bandar..
    bukan ko duk corok bandar..
    sampah !! ahaha.. taik himar banyak.. ahhaha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: