Katak

Aku seekor katak puru. Kalau semalam, aku begitu meriah dengan hari-hari yang sentiasa mendung. Tak perlu aku memekik sana sini menyeru hujan. Tak perlu aku rusuh-rusuh untuk membasuh jalan raya yang kotor. Alhamdulillah, semalam hujan lebat sekali. Terkinjal-kijal Kodok kat kampung sebelah sana. Tak sia-sia dia tunggu berhari-hari.

Hari ini pun nampak mendung, Pisang tadi sudah senyum lebar-lebar. Harapan supaya turun hujan lebat lagi. Tapi, keluar berita baru-baru ini, Jalan Ipoh habis tenggelam. 40 biji pelbagai kenderaan tenggelam. Yang rabaknya, dalam masa 5minit sahaja air meningkat tenat menenggelamkan jalan raya.

Pak Mat kat kedai Mak Esah cakap semalam, kerajaan tak sempat buka pembentungan air kat terowong smart. Justeru Kuala Lumpur banjir. Bah!

Orang tengah sibuk-sibuk rebut Tanah, kita plak sibuk main hujan. Nasib baik la Pisang tak suke sangat main hujan. Dia tuh suke sahaja lompat-lompat dari dahan ke dahan.

Aku bahagia kot jadi katak ni. Sekarang mana ada lagi siam-siam buru kita kan..

Aha…

—————
kajang

Advertisements

19 Responses to “Katak”

  1. saya pon mau jadi katak lah. he3

  2. Jadi katak lebih bagus.. asyik rindukan hujan jehh.. takyah rindukan manusia kann.. hahhaha

  3. salam…katak?…boleh melompat ke ni…

    ok apa kuehbakar…pandai balas puisi…

    kau macam mana…boleh jadi katak yang puitis?…hehe…:-)

  4. hujan itu suatu rahmat
    (thanks, sudi singgah ke blog kay)

  5. hahaha.. sy lebih puitis dari kamoo kot.. hahah…

  6. wah…impressed aku…salute…
    nanti aku post kan dalam blog aku ya…:-)

  7. hahaha.. upto kamoo la.. hahah..lame doe tak berpuisi.. hahaha

  8. thanks…I will…have a great day…:-)

  9. aku juga katak.
    tunggu gadis gebu datang cium.
    tunggu bertukar jadi putra kacak.

  10. you are the prince of the pond..a pond which no longer exist,
    eternally wishing the rain would come and chase away your blues…and …it came…raining cats and dogs…lucky for froggy…it didn’t rain snakes and eagles…hehehe…

    have a nice day…katak…:-)

  11. haahahhaa… katak ajaib..

  12. When wind came always behind shadow
    Light canot think to giving eternally wishing
    because some lucky froggy was screaming
    the day after days
    to get those animies
    wishing n praying till them killed and death
    Flash them, shoot them, f**k them
    Under spirits order from raining night.

    And they knew it
    Froggy is hero…

    (main hentam dlm BI jeh nih)
    Hahahahahha

  13. just found your blog. you are such a good writer. 🙂

  14. hohoho~~
    cite tentang katak~
    hahaha~
    good writing~nice words~
    maju katak~!
    wee~!wee~!

  15. hahhhhh.. katak singah sinih gakk.. hihih

  16. katak pandai baca berita..
    dah maju la katak skrg…=p

  17. geram tol ngn katak kt umah ni! suke melompat kat orang!

    *sighs*

  18. dye buka baju..pastu sapu bedak..dye terjun tasik..pastu naik dr tasik..

    sape dye??

    (xde kena mngena ngan post katak..hua3..tp jwpn dye ade dlm post tuh)

    p/s: ape lah yg dcritekan ney?? x pham sgguh…tp bgus2..

  19. kite nak jadi princess yang gebu tu boleh tak?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: